Veteraan in de klas

Een klas vol leerlingen die een lesuur lang ademloos luisteren, enthousiast met elkaar in gesprek gaan en een waardevolle ervaring rijker het lokaal verlaten. Een beeld dat veel docenten die deelnemen aan ‘Veteraan in de Klas’ herkennen.

Leerlingen maken tijdens een les kennis met iemand die als militair heeft gediend in uiteenlopende oorlogen en vredesmissies, bijvoorbeeld in voormalig Nederlands-Indië, Nieuw Guinea, Libanon of Afghanistan. De veteraan is hier speciaal voor opgeleid en is uitstekend in staat het persoonlijke verhaal te delen met jongeren. Dit uiteraard altijd met respect voor de normen en waarden waar de school voor staat. Tijdens een gastles gaat een veteraan met een leerling in gesprek over uiteenlopende vragen. Hoe is het om als militair uitgezonden lang van huis te zijn in een risicovol gebied? Wat doet een oorlogssituatie met een mens? Is de persoonlijke ervaring anders dan wat er op het journaal komt? Wat heb je zelf over voor de vrede? Hoe is het om lang je familie niet te kunnen zien? Wat is rechtvaardig?

“De leerlingen hebben geleerd dat het echt geen computerspel is.”

Docent groep 8

Een gastles van ‘Veteraan in de Klas’ sluit naadloos aan bij uiteenlopende vakken en opleidingen (bijvoorbeeld burgerschapsvorming, geschiedenis, filosofie, PABO, verpleegkunde of culturele maatschappelijke vorming). Een les sluit ook mooi aan bij uiteenlopende thema’s, zoals oorlog en vrede, huisvesting, hygiëne, pesten, 4/5 mei en levensbeschouwing.

Het delen van verhalen houdt het verleden levend. Nodig ook een veteraan uit in uw klas en bezorg de leerlingen en waardevolle ontmoeting.

 

 

Veteranenstripalbum

In opdracht van het Nationaal Comité Veteranendag is er een veteranenstripalbum gemaakt. In dit album hebben tien verschillende striptekenaars hebben de ervaringen van tien veteranen opgetekend. Het boek is vooral bedoeld om de lessen van veteranen in de klas te ondersteunen. Daarnaast is het ook gewoon te koop in de regulier striphandel.

‘Wat zou jij beslissen?’

Militair blijven na het uitvoeren van een aantal missies, of niet? Luchtsteun inroepen wanneer je onder vuur ligt, met het risico dat er burgerslachtoffers vallen, of niet? Help je een gewonde man langs de kant van de weg, of is het een valstrik?

Elke veteraan heeft met dilemma’s te maken gehad: tijdens de missie moeten er vaak in korte tijd beslissingen worden genomen, die bepalend zijn voor leven of dood. Maar ook een beslissing over je eigen toekomst kan een dilemma zijn. Dit soort afwegingen en dilemma’s staan daarom centraal in ‘Wat zou jij beslissen?’. Door middel van dilemma’s en bijbehorend lesmateriaal krijgen scholieren inzicht in de moeilijke keuzes die tijdens, maar ook na deze missies moeten worden gemaakt.

Voor meer informatie over dit lespakket; klik hier voor de website van ‘wat zou jij beslissen?’.

Interesse gekregen? Vul dan het formulier ‘Veteraan in de Klas’ in.

 

Sponsoren