Draaginsigne Nobelprijs voor de Vrede

 

In 1988 is aan de dertien VN-vredesmachten die in de periode van 1948 tot 1988 een vredesoperatie uitvoerden, de Nobelprijs voor de Vrede toegekend.

In de jaren tot 1988 heeft Nederland deelgenomen aan acht van die VN-vredesmissies: Libanon (UNOGIL en UNIFIL), Egypte (UNEF-1), Westelijk Nieuw-Guinea/West-Irian (UNTEA), Congo (UNOC), Yemen (UNYOM), India/Pakistan (UNIPOM) en Syrië/Jordanië, Israël/Palestina, Syrië, Jordanië, Egypte, Libanon (UNTSO). Als erkenning voor de ruim 9.000 Nederlandse veteranen van die acht vredesmachten heeft de minister van Defensie onlangs besloten een draaginsigne ‘Nobelprijs VN militairen’ in te stellen.

Het concept-ontwerp van het draaginsigne, het bijbehorende instellingsbesluit en de verstrekking is in samenwerking met onder andere de Nederlandse UNIFIL-vereniging uitgewerkt. Van de veteranen die recht hebben op het draaginsigne maakt ruim 95% namelijk deel uit van UNIFIL (1979-1985). Zowel veteranen als nabestaanden van veteranen kunnen het draaginsigne vragen via onderstaande links.

Om in aanmerking te  komen voor het draaginsigne geldt een uitzendtijd van minimaal dertig dagen. De verificatie daarvan kost enige tijd. De draaginsignes worden naar verwachting vanaf september 2015 verstrekt. Veteranen en nabestaanden kunnen tijdens het aanvraagproces aangeven of zij het draaginsigne thuisgestuurd willen hebben, of dat zij het insigne uitgereikt willen krijgen. Er wordt nog nader bekeken hoe een uitreiking vorm kan krijgen. Zodra hierover meer duidelijkheid is, wordt hierover gecommuniceerd. Houdt de website van het Vi daarvoor in de gaten.

 

Draaginsigne Nobelprijs voor Veteranenpashouders in werkelijke dienst

Veteranen in werkelijke dienst van Defensie kunnen het Draaginsigne Nobelprijs aanvragen via intranet Defensie. Dit formulier kan gevonden worden via: Defensieportaal > Selfservice > Informatie > P&O > overig > defensieformulieren.

 

Draaginsigne Nobelprijs voor Veteranenpashouders uit dienst

Veteranenpashouders uit dienst die recht hebben op het draaginsigne Nobelprijs van de Vrede kunnen deze eenvoudig aanvragen via hun Mijn Vi-account. Krijgt u onverhoopt een blanco veld te zien, Neemt u dan contact op met het Veteranenloket. Dat kan met een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of door te bellen naar 088 334 00 00.

Heeft u nog geen Mijn Vi-account? Registreer u dan eenmalig op Mijn Vi. U ontvangt dan na, maximaal een uur, de codes waarmee u inlogt om het draaginsigne aan te vragen. Na registratie geen code ontvangen? Stuur dan een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Draaginsigne Nobelprijs voor veteranen zonder Veteranenpas

Veteranen die niet in het bezit zijn van de Veteranenpas kunnen de Veteranenpas eerst online aanvragen. Zij profiteren dan ook van alle andere faciliteiten die aan deze pas verbonden zijn. Hou wel rekening met een doorlooptijd van 4 weken, vanwege verificatie (bijvoorbeeld ter voorkoming van identiteitsfraude). Wilt u geen veteranenpas maar wel het draaginsigne aanvragen? Neemt u dan contact op met het Veteranenloket. Dat kan met een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of door te bellen naar 088 334 00 00.

 

Draaginsigne Nobelprijs voor nabestaanden

Nabestaanden van veteranen die recht hebben op het Nobelprijsinsigne, kunnen deze direct aanvragen op de website van het Veteraneninstituut. Dit kan via een online aanvraagformulier.

 

Bron: Veteranen Instituut

 

Beste Veteranen,

Sinds september 2015 wordt er het Draaginsigne Nobelprijs  voor de Vrede VN uitgereikt.

Als je na het lezen van dit stuk in aanmerking denkt te komen voor het Draaginsigne moet je dit zelf aanvragen. Hoe en waar staat beschreven in dit artikel. Als je het een eer vindt dit Draaginsigne uitgereikt te krijgen door de burgemeester tijdens de Veteranenmiddag 2016 die door de burgemeester georganiseerd wordt geef je dit aan bij je aanvraag. Wil je dit niet dan krijg je het Draaginsigne thuisgestuurd.

Met enthousiaste groet,

Stichting Veteranen Comité Dordrecht